22 de scenarii posibile, 3.000 de oameni din care doar 70 vor face vanzari, impartirea unei companii in patru. Aceasta este restructurarea Electrica Oltenia, cea mai mare distributie de electricitate din Romania in functie de numarul de consumatori.
"Initial, am avut de ales din 22 de scenarii posibile de restructurare. In final au ramas doua: fomarea unui holding care avea sa actioneze prin intermediul unei companii - mama cu doua companii fiice, distributia respectiv furnizarea. A doua solutie a fost divizarea partiala. Aceasta a fost cea votata de catre actionari, este mai ieftina si este ceea ce dorea CEZ-ul ca actionar majoritar", spune Adrian Borotea, corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania.
Borotea, 40 de ani, s-a alaturat echipei CEZ in februarie anul trecut si este seful echipei care a restructurat Electrica Oltenia. Cehii de la CEZ au preluat Electrica Oltenia in urma cu doi ani intr-o tranzactie de 151 de milioane de euro.
In total, 20 de oameni au regandit structura vechii distributiii astfel incat s-o pregateasca pentru momentul iulie 2007, cand toate companiile de profil trebuie sa-si separe activitatea de distributie de cea de furnizare, dar si pentru un mediu concurential complet diferit in contextul unei piete liberalizate. Activitatea de distributie este legata de infrastructura, iar cea de furnizare este activitatea de comert cu energie electrica.
Concret, dupa ce toate demersurile legale, juridice si operationale vor fi finalizate, Electrica Oltenia va disparea facand loc pentru patru noi posibile companii CEZ Distributie, CEZ Vanzare, CEZ Servicii si probabil CEZ Trade. Acest lucru s-ar putea intampla pana pe 15 martie.
Echipa care va forma CEZ Vanzare va avea aproximativ 70 de oameni care vor incerca sa-si formeze relatii personalizate cu marii consumatori ai companiei. De ce atat de putini oameni cand a