Plenul Camerei Deputatilor a aprobat o noua initiativa de modificare a legii referendumului.
190 de deputati PSD, PNL, PRM, PC si UDMR au votat pentru institutirea posibilitatii demiterii presedintelui prin votul majoritatii cetatenilor care se prezinta la vot, pentru organizarea de astfel de plebiscite cu o distanta de minimum trei luni intre ele si pentru ierarhizarea lor ca si importanta juridica.
Astfel, cel mai important este un referendum pentru demiterea sefului statului, urmat de cel pentru modificarea Constitutiei si apoi de cel pe teme de interes national. Deputatii au votat prin ridicare de mana, dupa ce au respins ideea unui vot nominal.
Cele 190 de voturi "pentru" au fost ale deputatilor PSD, PNL, PRM, PC si UDMR, in timp ce "impotriva" au votat cei ai PD si PLD, iar sase dintre reprezentantii minoritatilor s-au abtinut.
Mai putin categoric a fost scrutinul privind modalitatea de votare. Dupa ce Anghel Stanciu (PSD) a anuntat defectarea sistemului electronic de vot din cauza unei presupuse pene partiale de curent, Cristian Radulescu (PD), a propus trecerea la vot nominal, care presupune care fiecare deputat sa-si anunte public, de la tribuna, optiunea.
49 de deputati PNL si UDMR s-au abtinut, 121 de alesi ai PSD, PRM si PC au votat "impotriva", iar 66 de persoane au votat "pentru". Printre cei care s-au prnuntat pentru aceasta varianta de votare au fost reprezentantii PD, PLD si ai minortatilor, dar si cativa liberali. Printre acestia au fost observati Ioan Ghise, Cristian Adomnitei, Gheorghe Gabor.
Surse liberale sustin ca impreuna cu PD si PNL ar mai fi votat si liberalii Traian Dobre si Mihaita Calimente.
Noile modificari aduse Legii referendumului prevad ca acest gen de consultarea a populatiei sa poata fi facuta doar o data la trei luni. Referendumul nu poate fi organi