Mare parte din cipurile implantate sub pielea cailor autohtoni nu sunt conforme cu standardele europe-ne, iar procesul de microcipare trebuie reluat. Aproape jumatate din cipurile implantate cailor sunt gresite. Asta, desi ne-au trebuit vreo patru ani ca sa identificam vreo 400.000 din cei peste 800.000 de cai din Romania. Identificarea cailor trebuie reluata, pentru ca mare parte din cipurile implantate animalelor nu sunt conforme cu standardele europene. Astfel milioanele de euro date firmelor care vand microcipuri si cititoare pentru ele s-au dus pe Apa Sambetei.
Din 2003, Ministerul Agriculturii si serviciile veterinare se tot chinuiesc sa implanteze cipuri sub pielea cailor, magarilor si catarilor autohtoni. Si pana in ziua de astazi au reusit sa identifice ceva mai putin de jumatate din cabalinele din Romania. Milioane de euro au fost cheltuite pentru aceasta actiune care a fost catalogata in 2005 de expertii europeni drept un esec.
HAOS. Esecul este cu atat mai mare cu cat va trebui sa o luam de la capat, deoarece cipurile nu sunt conforme cu cerintele europene. "Din cei aproximativ 350.000 de cai identificati pana acum, doar la jumatate cipurile indeplinesc cerintele europene. Restul, mai precis primii care au fost identificati, cipurile contin informatii incomplete, de zece caractere si nu 15 cat cere UE, astfel incat procesul de identificare trebuie reluat", a declarat, ieri, Robert Bartha, presedintele Autoritatii Hipice Nationale (AHN), institutia care ar trebui sa se ocupe, de anul acesta, de actiune. Concret, din cei 350.000 de cai identificati din efectivul de 870.000 de animale, doar pentru 180.000 de cai a fost utilizat un cip care sa respecte cerintele UE. AHN a preluat la 12 ianuarie 2007 responsabilitatea identificarii cailor de la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) care "mostenise" aceasta ind