Alaska (Foto: HotNews.ro)
Temperatura medie inregistrata in ianuarie 2007 este cea mai ridicata din toate timpurile in aceasta luna a anului. Conform National Oceanic Admospheric Administration (NOAA), temperatura in ianuarie 2007 a urcat cu 0,85 grade Celsius fata de de media secolului 20, cifrata la 12 grade Celsius.
Masurarea temperaturilor de pe planeta, atat pe suprafata terestra, cat si la nivelul oceanelor, a dus la concluzia ca ultimul record, care data din ianuarie 2002, a fost depasit in ianuarie 2007. In mod special, temperatura solului a crescut cu mai mult de un grad fata de media pentru aceasta perioada.
Conform oamenilor de stiinta americani, cele mai neobisnuite temperaturi ridicate s-au inregistrat in emisfera nordica, o mare parte din Europa de Est si Rusia fiind nevoite sa faca fata unor temperaturi peste medie. Aceeasi situatie si in Canada, unde temperaturile au fost mai ridicate cu decat de obicei.
Oamenii de stiinta spun ca un simplu eveniment meteorologic nu poate fi pus pe seama incalzirii globale, insa sunt tot mai multe fenomene extreme care duc la ipoteza conform careia climatul planetei se schimba, iar sirul de luni „fierbinti” sunt o dovada in acest sens.
De la termometre, la acorduri politice
Saptamana trecuta, reprezentantii grupului celor opt state puternic industrializate au ajuns, la Washington, la un acord de principiu privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Documentul, la care au aderat si Africa de Sud, China, India si Brazilia, deschide calea unui nou acord international privind combaterea efectului de sera.
Pe parcursul intalnirii, SUA, China si India, care au refuzat sa adere la protocolul de la Kyoto, au stat in centrul atentiei. Senatorul american John McCain (republican) a vorbit despre o schimbare de atitudine a Washingtonului f