Satul Buciumi facea parte in 1907 din comuna Onesti. Aici a fost o situatie mai speciala. "Rascoala", din fericire fara varsare de sange, a fost de fapt o reglare de conturi intre mai-marii satului. Unul dintre preoti si primarul voiau sa se rafuiasca, din cauza unor conflicte mai vechi, cu mosierul si parohul titular. Satele Bucium si Racauti faceau parte, in 1907, din comuna Onesti. Aici era mare mosier un domn Dimitrie Ionescu, posesor al unei averi bunicele facute datorita unui lant de librarii extins in Moldova. Ionescu nu era boier de vita veche, ci doar un burghez bogat. De asemenea, era considerat venetic, fiind venit de undeva din judetul Galati.
Primar peste comuna era un domn Ghita Palaghita, si el un razes care facuse cheag. Palaghita ar fi vrut sa cumpere si el pamanturi la un pret modic, dar Ionescu nu voia sa vanda. Preot paroh peste toti satenii se afla Gheorghe Ghioldum, om aflat in gratiile Protoieriei din Bacau. Inferiorul sau ierarhic era "preotul supranumerar" Constantin Nalboc. Nalboc, ceva mai batran decat Ghioldum, se simtea frustrat si ar fi vrut sa dea de-a berbeleacul cu parohul si sa-i ocupe scaunul.
EVREII. In noaptea de Lasata Secului, satenii din Bucium au baut ceva mai mult. Un zvon raspandit, se pare, din directia preotului Nalboc si a primarului Palaghita, spunea, conform raportului facut ulterior de preotul Ghioldum, ca in tara "s-a rasculat evreismul impotriva crestinilor". Satenii piliti au dat navala peste cei doi negustori evrei din sat. Cu acestia nu avusesera vreodata conflicte, dar, preventiv, i-au obligat sa-si stranga lucrurile si sa plece din localitate. Cum "problema evreiasca" era rezolvata, dar lumea avea chef "de intamplari" trebuia alta tinta. A aparut un alt zvon cum ca nu evreii ar fi facut ceva, dar ar fi fost o conjuratie impotriva regelui, pusa la cale de marii mosieri. Timp de cateva zile, taran