Legislativul a hotarat ieri ca un referendum pentru demiterea sefului statului este mai important decat orice tema de interes national. Potrivit Constitutiei, presedintele este singurul care stabileste ce inseamna o astfel de tema. Decizia a fost luata in contextul in care, in urmatoarea perioada se prefigureaza organizarea a doua astfel de consultari ale populatiei, unul propus de presedinte - privind votul uninominal si unul cerut de opozitie, privind suspendarea lui Traian Basescu din functie.
In urma unei clasificari propuse de deputatii din comisia juridica, s-a stabilit ca cel mai important este un referendum pentru demiterea sefului statului, urmat de cel pentru modificarea Constitutiei si apoi de cel pe teme de interes national. Supus votului in plenul Camerei, articolul a fost aprobat cu majoritate de voturi.
Deputatii au mai stabilit ca referendumurile nu pot fi organizate la un interval mai mic de trei luni, aceeasi perioada fiind necesara si intre consultarea populatiei si alegeri nationale ori locale. Articolul referitor la demiterea presedintelui a fost adoptat in varianta initiala, si anume ca demiterea sefului statului ales din turul al doilea de scrutin poate fi facuta cu votul majoritatii cetatenilor prezenti la vot.
Supusa votului final, Legea referendumului a fost adoptata de plenul Camerei cu 190 de voturi "pentru", 51 "impotriva" si 6 abtineri. Ca si la dezbaterile precedente pe acest subiect, reprezentantii PSD, PNL, PRM, PC si UDMR au votat la unison, in timp ce PD si PLD au ramas in opozitie. Cele sase abtineri au fost ale reprezentantilor minoritatilor, altele decat cea maghiara.
Intrucat Camera Deputatilor este forul legislativ decizional, legea va fi trimisa la Cotroceni, pentru promulgare. PD a anuntat ca va contesta si acest proiect de lege la Curtea Constitutionala, dupa ce un alt proiect privind referendumul se