La marginea marilor orase au aparut mici localitati, comuniuni de oameni care au fugit de stresul urban, de cheltuielile unui oras si au reluat o viata patriarhala de la care fusesera dezrada-cinati pentru industrializarea Romaniei. La fiecare iesire din Iasi au aparut comune suburbane cu totul noi sau cele existente s-au extins, locatarii blocurilor muncitoresti din municipiu multumindu-se cu o casa din chirpici, cu o gradina in fata si doua palme de pamant pe care sa cultive legume, pomi fructiferi ori vita-de-vie.
Taxele locale sunt la jumatate fata de cele din mediul urban si au scapat si de mersul zilnic la piata, acestea par a fi avantajele care au trimis mii de oameni la tara. Ieseni get-beget pot fi acum gasiti la Aroneanu, Miroslava, Barnova, Sculeni, Popricani, Letcani sau Podu Iloaiei.
Orasenii dau la sapa
Majoritatea "agricultorilor de duminica" din Iasi din anii '90 au redevenit acum tarani cu acte in regula. si-au vandut apartamentul de la bloc, cu tot cu datoriile la intretinere, si au reusit sa-si cumpere o casa, o bucata de gradina si pot fi considerati invingatori.
O astfel de situatie este cea a familiei lui Gheorghe Onofrei, din satul Vanatori, comuna Popricani, judetul Iasi. Gheorghe locuia intr-un cartier central al Iasiului, Podu Ros.
In anul 2000, impovarat de datorii la intretinere, Gheorghe Onofrei si-a vandut apartamentul si a cumparat o casa la Vanatori, cu aproape 1.000 de metri patrati de gradina. "Pot sa spun ca am mai ramas si cu bani si mi-am mai cumparat si o Dacie", povesteste Gheorghe Onofrei. Cu doi copii la scoala si serviciu in Iasi, toti membrii familiei Onofrei faceau naveta in oras, dar au facut sa infloreasca o gradina de vis. "Muncim pe branci. In fiecare dimineata ne trezim la 4.30-5.00. Dam de mancare la animale si facem lucrarile agricole zilnice. La 7.30 plecam catre oras, unde lu