Cei aproape 200 de membri ai sindicatului Operatom, angajati la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda, au dat conducerii un ragaz de o saptamana, pentru rezolvarea revendicarilor. In cazul in care nu se va observa nici un rezultat concret, acestia sunt pregatiti sa inceapa actiunile de protest.
Pe platforma centralei nucleare de la Cernavoda lucreaza cateva mii de angajati, ale caror interese sunt aparate de trei sindicate. Unul dintre acestea, Operatom, reprezinta 180 de salariati care sunt implicati direct in producerea de energie. Ei au delansat o greva japoneza si anul trecut, fiind nemultumiti de faptul ca salariile lor sunt cu circa 30% mai mici decat ale celorlalti lucratori de pe platforma. Desi li s-a promis ca problema lor va fi rezolvata, nici pana acum oamenii nu primesc mai multi bani la salariu.
La un pas de reactor
Sorin Dinu, liderul de sindicat, spune ca oamenii doresc salarii in functie de importanta muncii pe care o depun si de participarea la productia de energie. Cei mai multi membri ai sindicatului lucreaza in Unitatea 1 de la CNE, in functii precum "operator" nuclear sau reparator, rolul lor fiind de mentenanta, intretinere si interventie la echipamentele nucleare. O parte dintre ei muncesc si la Unitatea 2, care urmeaza sa fie data in functiune la sfarsitul lunii aprilie. Dupa actiunea de protest de acum sase luni, oamenii nu au obtinut mare lucru. Cei 30% in plus la salariu pe care i-au cerut nu au ajuns in buzunarele lor. "La momentul respectiv s-a acceptat rectificarea de buget, dar banii nu au ajuns la salariati", a precizat Sorin Dinu. Singurul lucru concret care s-a obtinut a fost introducerea salariatilor in categoria speciala de munca. Prin urmare, sindicalistii au hotarat sa stranga din nou semnaturi, in vederea declansarii grevei generale. In urma unor discutii purtate in ultimele zile cu conduce