Dobinda anuala efectiva (DAE) reprezinta cel mai util criteriu pentru a compara ofertele de credite ale bancilor.
Potrivit legii creditului de consum, DAE trebuie sa exprime costul total al creditului, respectiv dobinda si comisioanele legate de acordarea sau monitorizarea creditului (cum ar fi comisionul de analiza, de acordare, de administrare), precum si costul legat de garantiile solicitate (asigurarea de viata sau pentru risc de neplata).
Insa, cele mai noi imprumuturi lansate de banci promit dobinzi la niveluri neverosimil de scazute, ca rezultat direct al luptei pentru atragerea de noi clienti. Costul real al creditului nu este usor de identificat, iar uneori chiar si DAE poate da rateuri, daca nu tine cont de noile trucuri ale bancilor.
Creditele imobiliare in euro cu DAE de 6% se acorda acum doar prin zonele mai dezvoltate ale UE, nu si la noi. Totusi, printr-un artificiu, un astfel de plafon a fost atins si pe piata locala a creditului.
Cea mai noua metoda folosita de banci pentru a prinde un client este practicarea unei dobinzi mici pe perioade limitate. Au aparut imprumuturi in euro la o rata a dobinzii de 5,9%, 6,2% sau 6,5%.
De asemenea, dobinzile la lei au coborit pina la 8,4%, 8,8% si 8,9%. De curind, o banca a venit pe piata cu o oferta si mai atragatoare: 6,5% la lei.
In general, oricine primeste o oferta care pare prea avantajoasa ar fi bine sa se intrebe ce se ascunde cu adevarat in spate.
Bancile nu acorda imprumuturi ieftine de dragul clientilor, iar concurenta interna nu este chiar atit de crincena incit sa duca la reduceri semnificative de costuri.
In cazul ofertelor de mai sus, schema este urmatoarea: dobinzile sint fixe pe perioade de 1-3 ani, iar creditele ipotecare se acorda pe perioade de pina la 30-35 de ani. Astfel, banca renunta la o parte din dobin