Marile companii contestă un proiect legislativ potrivit căruia ar fi obligate să transfere un procent din profiturile lor într-un fond social. O astfel de taxă nu ar face decât să majoreze, mascat şi discriminatoriu, impozitul pe profit de la 16% la 17%. Comisia economică din Senat a avizat favorabil proiectul de lege al Partidului Conservator privind introducerea unei „taxe de solidaritate“ de 1%. Taxa ar urma să se aplice profitului net al agenţilor economici a căro
Marile companii contestă un proiect legislativ potrivit căruia ar fi obligate să transfere un procent din profiturile lor într-un fond social. O astfel de taxă nu ar face decât să majoreze, mascat şi discriminatoriu, impozitul pe profit de la 16% la 17%.
Comisia economică din Senat a avizat favorabil proiectul de lege al Partidului Conservator privind introducerea unei „taxe de solidaritate“ de 1%. Taxa ar urma să se aplice profitului net al agenţilor economici a căror cifră de afaceri este mai mare de 100.000 de euro. Banii ar urma să fie folosiţi pentru majorarea cuantumului pensiilor mai mici decât salariul minim pe economie.
Dacă legea va fi adoptată de Parlament, de exemplu, combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu o cifră de afaceri estimată, în 2006, de 492 de milioane de euro şi un profit net de 3,14 milioane de euro (conform Bursei de Valori Bucureşti), ar trebui să achite o taxă de solidaritate de 31.400 de euro. Potrivit datelor Registrului Comerţului, numărul firmelor româneşti care ar putea constitui „clienţii“ unui astfel de fond depăşeşte 90 de mii, iar valoarea „cotizaţiilor“ la fond pentru 2006 ar depăşi 100 de milioane de euro.
Proiectul de lege a pus pe jar comunitatea oamenilor de afaceri. „Este o taxă suplimentară impusă agenţilor economici şi nu face decât să introducă o discriminare î