Obtinerea independentei energetice si relatiile declansate de acest concept intre mediul economic si politic a fost una dintre principalele teme abordate in cadrul conferintei "Strategia energetica a Romaniei: eindependentae de la dorinte la solutii", organizata ieri de cotidianul Gandul.
"Au fost discutii extrem de ascutite in legatura cu independenta energetica a Romaniei, majoritatea dintre acestea avand o conotatie politica. Nu cred ca aceasta componenta politica este determinanta", a declarat Cristian Tudor Popescu, directorul ziarului Gandul, in deschiderea conferintei sustinuta la Best Western Parc Hotel.
In viziunea ministrului economiei si comertului, Varujan Vosganian, relatia dintre politic si economic este privita de alte state ca o stare de normalitate in comparatie cu ceea ce se intampla la nivel local.
"Exista o anumita tentatie de a crea o falie intre mediul politic si economic. Este periculos sa consideram ca orice act politic cu nuante economice reprezinta o criminalitate. Mediul politic trebuie sa apere energia", a declarat ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian.
Legat de strategia energetica, proiect al carui deadline este luna iunie a acestui an, aceasta trebuie sa sustina dezvoltarea economica a Romaniei al carei Produs Intern Brut se va dubla pana in 2014. Acest lucru se traduce printr-un necesar suplimentar de energie de circa 20 de TW la productia actuala de circa 60 de TW, lucru care va confirma pozitia de exportator de energie al Romaniei in regiune.
Daca in prezent, structura productiei interne este dominata de energia produsa in termocentrale, Vosganian sustine ca pana in 2015, productia de energie ar trebui sa se bazeze in proportie de 30% pe surse nucleare, 30-35% pe surse hidro, iar restul pe hidrocarburi.
In legatura cu transparentizarea pietei energiei, ministrul a declarat ca nu vor