Parchetul clasic, din bucati cat mai mici, va fi inlocuit de parchetul de dimensiuni mai mari, tendinta care se manifesta deja in vestul Europei si care a inceput deja sa fie vizibila si pe piata locala. In acelasi timp, parchetul masiv va pierde teren in
Parchetul de dimensiuni mari se aseamana cu podelele din fostele case taranesti, dar in prezent placile de parchet ofera un plus de finisaj si culori variate. Potrivit producatorilor de parchet, occidentalii au un cult al obiectelor vechi si prefera parchetul din bucati mari care sa sugereze ideea unei case de la sfarsitul secolului XIX.
"In momentul de fata tendinta in tarile dezvoltate din Europa este sa se mearga pe dimensiuni tot mai mari ale placilor de parchet. Desi romanii inca prefera dimensiunile ceva mai mici, cred ca in scurt timp piata locala se va alinia trendului european", afirma Octavian Apostol, director de marketing la Natural Wood Floor.
Totodata, europenii prefera parchetul rustic, tendinta ce nu este inca deosebit de vizibila pe plan intern. Parchetul rustic da impresia de natural prin faptul ca se pastreaza "micile imperfectiuni" ale lemnului. Totodata, orientarea catre parchetul stratificat, care s-a manifestat proeminent in Europa, este o consecinta a faptului ca strainii isi decoreaza mai des casele, spre deosebire de piata romaneasca unde renovarile se fac in medie odata la doi-trei ani. Parchetul stratificat este realizat din doua sau trei straturi de lemn presate si are o grosime de aproximativ 15 milimetri.
"Parchetul stratificat este mai ieftin, iti confera o stabilitate mai mare si poti sa-l schimbi mai des", spune Apostol.
Astfel, desi parchetul masiv rezista la mai multe raschetari, avand o durata de viata intre 50 si 80 de ani, nu mai este la fel de cautat. Parchetul din lemn masiv poate ajunge la o grosime de 20 de milimetri si poate fi r