Marti, la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Braila a fost externat un baietel cu greutatea de 1.900 grame, recuperat dintr-un fat nascut prematur, la doar 5 luni. Este primul caz inregistrat in ultimii ani la Maternitatea braileana cind un fat cu greutatea de 700 grame la nastere a iesit din spital si a ajuns in familia care si l-a dorit, dupa trei luni de zile de eforturi sustinute din partea medicilor, dar si a mamei, care nu a parasit nici o clipa nou-nascutul in acest interval de timp.
Pe data de 19 noiembrie, 2006, Maria S. a fost internata la Maternitate cu diagnosticul de avort in curs si, la scurt timp, a expulzat un fat de 24-25 saptamini. Dupa cum ne-a spus dr. Alexandru Balta, purtator de cuvint al unitatii spitalicesti, toate eforturile de a-i acorda o sansa de viata acestei fapturi inca de pe masa de nastere s-au dovedit in timp un real succes al medicilor de la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, pentru ca acesta a fost un caz de avort recuperat.
"Toti ne straduim sa ingrijim acesti nou-nascuti, pentru ca, daca Dumnezeu le da viata, nu le pot spune avortoni. Avem un numar mare de nasteri premature: intre 15 si 20% din numarul de nasteri sint copii prematuri, nascuti sub 2500 grame, ceea ce inseamna foarte mult. Cauzele care duc la o nastere prematura sint diverse, tin atit de factorii economici, cit si sociali", apreciaza dr. Balta.
In opinia specialistilor si potrivit legislatiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), un fat viabil este de la 28 saptamini. Pentru copiii nascuti sub greutatea de 1.000 grame, care din punct de vedere legal si obstetrical sint avorturi, la Braila, in urma unui incident petrecut in urma cu citiva ani si amplu mediatizat la vremea respectiva, s-a luat masura recuperarii acestora de la 24 saptamini de sarcina, fiind tratati ca prematuri de gradul patru. "Pentru a preintimpina incidentele n