Asociatia Pro Democratia (APD) este initiatoarea noului cod electoral si, implicit, a votului uninominal. Schimbarea legislatiei electorale poate antrena reformele politico-institutionale pe care societatea romaneasca le cere de mai bine de un deceniu. Adoptarea unui tip de scrutin electoral in circumscriptii uninominale ar putea contribui la restructurarea partidelor politice aflate intr-o criza de proportii. Demersurile din anii precedenti initiate de APD pentru schimbarea legislatiei electorale au esuat, clasa politica romaneasca manifestind reticenta fata de noul sistem.
Practic, votul uninominal inseamna o modalitate de a alege direct candidati individuali si nu are nici o legatura cu desemnarea in bloc a unei liste intocmite, pe baza unor criterii subiective, mai mult sau mai putin transparente, de catre fiecare partid politic. Astfel, alegatorii vor avea de optat intre candidaturi nominale si nu intre liste, unde, deseori se strecoara multe persoane necunoscute sau care nu sunt apreciate. In Romania "votul uninominal” incepe sa fie agreat in primul rind pentru legatura directa pe care o stabileste intre alegator si ales.
Reprezentantii Asociatiei Pro Democratia (APD) considera oportuna realizarea unui demers de consultare populara pentru dinamizarea proceselor de reforma politica inghetate in faza declaratiilor de bune intentii si aceasta deoarece, fara un impuls exterior, din partea natiunii, exercitat prin referendum, partidele nu au puterea de a proceda la reforma.
Sistemul mixt cu compensare
Exista 3 tipuri de sisteme electorale: majoritar, proportional si mixt.
Formula cea mai folosita este aceea a sistemului mixt. Asta inseamna alegerea a 50% dintre parlamentari in sistem majoritar uninominal, ceilalti urmind a fi alesi prin sistem proportional. Acesta este modelul propus de A