Compania romaneasca Uzinexport a fost implicata, in 2001, intr-un proiect irakian cu dubla utilizare – civila si militara, se afirma in primul volum al raportului detaliat al consilierului special al directorului CIA privind armele de distrugere in masa ale Irakului, publicat cu putine zile in urma pe site-ul CIA.
Raportul, intocmit in septembrie 2004, contine intr-una din anexele sale o sectiune rezervata Romaniei. "Potrivit unor documente capturate, Uzinexport SA din Romania a incheiat un contract, in octombrie 2001, pentru a furniza Irakului echipamente, tehnica si materiale necesare unei linii de productie de magneti pentru un proiect irakian de curele de transmisie." In pofida lipsei de dovezi despre folosirea magnetilor "la sisteme de centrifuge pentru imbogatirea uraniului", specialistii americani au apreciat ca insasi "capacitatea de a produce magneti in Irak ar fi permis irakienilor (...) experienta si (...) abilitati in acest domeniu", a transmis Rompres cu referire la site-ul CIA.
Dintr-o serie de documente confiscate si citate in raport reiese ca suma totala a contractului obtinut de Uzinexport pentru proiectul mentionat a fost de 4.607.546 de dolari, platiti atat in numerar, cat si cu scrisori de credit, petrol si materii prime. Proiectul implica o serie de companii intermediare iordaniene, Regatul Hasemit fiind folosit ca punct de transfer al tehnologiei magnetilor, sustine documentul CIA.
Agent secret irakian in Romania
Tot in sectiunea referitoare la Romania se mentioneaza cazul unui agent al serviciilor secrete irakiene (IIS), Walid al-Rawi, stationat in tara noastra, implicat intr-o operatiune de trafic de arme si echipament militar al serviciilor de informatii irakiene, in martie 1998. Potrivit raportului, al-Rawi trimitea, prin curier diplomatic, fotografii cu tancuri si tehnica militara de vanzare din Roman