Suma pe care Romania va trebui sa o cheltuiasca pentru a se conforma la acquisul comunitar pe probleme de mediu se ridica la circa 29,3 miliarde de euro, care trebuie cheltuite pana la finele lui 2018.
Din aceasta cifra, cea mai mare parte, respectiv 19 miliarde de euro, vor fi alocate lucrarilor de infrastructura care apartin domeniului de gospodarire a apelor, de la canalizari si statii de epurare pana la intarirea digurilor sau protectia zonei de coasta a Romaniei. Din cele aproape 30 de miliarde de euro, ponderea fondurilor europene este de numai 34%, restul urmand sa fie acoperit de la bugetul de stat sau prin imprumuturi externe.
"Domeniul gospodaririi apelor este unul foarte important, caruia i s-au alocat 19 miliarde de euro, din care 15 miliarde de euro pentru alimentare cu apa, canalizare si statii de epurare, 2 miliarde de euro pentru conformarea la directiva cu nitrati si tot 2 miliarde de euro pentru respectarea directivei privind substantele periculoase", a declarat Lucia Ana Varga, subsecretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).
Fondurile atrase de la Uniunea Europeana vor fi gestionate de MMGA, care le va transmite mai departe la nivelul administratiilor locale, in functiile de proiectele respective. Acest traseu a fost reglementat la nivel legislativ anul trecut, in urma adoptarii unei ordonante de urgenta care permite MMGA sa transfere banii pentru dezvoltarea proiectelor la nivelul administratiilor locale.
"Proiectele de infrastructura de mediu deschid o mare piata de munca pentru firmele de constructii, pentru ca in general aceste proiecte trebuie derulate de administratiile locale", a explicat Varga.
"Marea provocare pe care am avut-o noi a fost ca pana acum nu a existat un cadru legislativ care sa ne permita sa putem sprijini autoritatile locale si la nivel financiar", a spu