Majoritatea proiectelor imobiliare sunt finantate in mare masura prin intermediul bancilor. Insa acestea din urma devin chiar competitori ai clientilor lor prin infiintarea unei divizii proprii de dezvoltare, care poate aduce o marja de profitabiliate mai
Mai multe grupuri bancare importante, precum Erste, ING sau Volksbank, si-au adus in Romania diviziile de investitii sau dezvoltare imobiliara, impulsionate de marjele ridicate de profitabilitate de pe piata.
"Este un pas foarte mic pentru o banca, deja activa pe piata imobiliara prin finantari, sa spuna ca, daca tot am ajuns pana aici, hai sa si construim ca mai apoi tot noi sa fim cei care folosesc, vand sau inchiriaza proiectul", spune Edmond Bogdan Desliu, country manager Premiumred, divizia de dezvoltare imobiliara a grupului bancar Volksbank.
Potrivit anunturilor facute de reprezentantii celor trei grupuri, investitiile cumulate in piata locala ar putea depasi in urmatorii ani un miliard de euro, atat in achizitii de produse, cat si in dezvoltarea independenta sau in participatiune cu alte companii. Grupul bancar Volksbank este prezent pe piata locala, prin intermediul Investkredit, de care apartin companiile Premiumred, Immoconsult Leasing si Europolis, pe mai multe segmente ale pietei imobiliare.
"Prin aceasta divizare, reusim sa acoperim o gama larga din segmentele pietei imobiliare, si anume, achizitii prin Europolis, leasing imobiliar prin Immoconsult si dezvoltare prin Premiumred. In fapt, finantarea proiectelor Premiumred este asigurata de Volksbank. In principiu insa putem accesa finantari si de pe piata libera, cu acordul firmei-mama", precizeaza Desliu. Arhitect de meserie, lucreaza in cadrul grupului din vara anului trecut, dupa ce timp de 40 de ani a trait in Germania.
Piata Victoriei, viitor hub imobiliar
Primele doua proiecte ale P