Evolutia foarte buna din ultimii ani a pietei constructiilor si numarul insuficient de absolventi ai facultatilor de arhitectura au determinat o criza a fortei de munca pe piata de profil.
In primul sau numar la ZF, care apare astazi, Business Construct trateaza pe larg problema crizei de arhitecti. ZF Business Construct va aparea lunar si se va distribui gratuit cu ZIARUL FINANCIAR.
Unele birouri de arhitectura sunt nevoite sa renunte la o parte dintre contracte pentru ca nu au suficienti angajati. In acelasi timp, birourile mici sau mijlocii pot ramane fara forta de munca pentru ca firmele mai mari le pot lua angajatii in schimbul unor salarii mai competitive. "Nu avem suficienta forta de munca specializata in acest domeniu. Ca sa-i angajam trebuie ori sa ii platim mai bine decat concurenta, ori sa ii luam ca debutanti si sa-i crestem noi. Problema este ca se poate intampla sa-i crestem pentru ca dupa aceea sa plece in alta parte", explica Sorin Gabrea, de la firma de arhitectura Western Outdoor.
Piata constructiilor, motorul principal al cresterii economice record inregistrata de Romania in 2006, va continua sa puna presiune pe firmele de arhitectura si anul acesta. Dupa o crestere de 16% anul trecut, sectorul constructiilor se va aprecia cu 25%-27% in 2007, conform estimarilor oficiale. Arhitectii cu experienta vor deveni astfel din ce in ce mai cautati si mai bine platiti in timp ce firmele de arhitectura vor trebui sa se dezvolte cat mai repede pentru a ataca proiecte mari si pentru a-si plati angajatii macar la nivelul concurentei directe.
Lipsa de arhitecti este vizibila si prin numarul din ce in ce mai mare de locuri acordate de facultatile de profil, dar si de interesul din ce in ce mai mare fata de obtinerea dreptului de semnatura de la Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR). Dreptul de semnatura echivaleaza cu posibilitatea unu