Azi e joi, 22 februarie. La ora 18.00, la libraria Diverta din Vitan (mall), va avea loc lansarea oficiala a volumului Dune: Casa Atreides de Brian Herbert si Kevin J. Anderson. Romanul, tradus de Silviu Genescu si Mircea Pricajan, a aparut la Millennium Press, proiect editorial al lui Horia Nicola Ursu si Bogdan Tudor Bucheru.
De ce am folosit reloaded in titlul acestui articol? Pentru ca Millennium Press a pornit in 2005 ca o editura mica, facuta mai mult din pasiunea celor doi pentru fantasy si science fiction decit ca o afacere.
Totusi, volumele publicate in primele luni au stirnit ceva vilva in rindul fanilor genului: Riul linistit de Nicola Griffith (premiul Nebula 1996), Asteptind-o pe Sara de Michael Haulica si antologiile Radharc (cea de-a treia antologie Kult, aparuta sub ingrijirea lui Costi Gurgu) si AtelierKult: povestiri fantastice, o culegere a celor mai bune texte postate pe site-ul-cenaclu AtelierKult.com, despre care am mai vorbit in aceasta rubrica.
In toamna lui 2006, doua edituri concurente pina atunci, Millennium Press si Tritonic, au considerat ca pacea ar fi mai avantajoasa pentru ambele decit „razboiul“ (un razboi in care toata lumea „se bate“ cu toata lumea) si au inceput o colaborare avind la baza statutul de imprint al Grupului Tritonic pe care, de atunci, si l-a asumat Millennium Press. Ce inseamna aceasta afiliere, in ce masura isi va pastra independenta editoriala Millennium Press, precizeaza directorul executiv, Horia Nicola Ursu: „Am constatat pe propria-mi piele, de-a lungul unui an si jumatate, ca la ora actuala nu-i greu sa publici carti in România; nu-i imposibil nici sa obtii drepturile de traducere, nici sa gasesti traducatorul potrivit, nici macar sa afli o tipografie care sa produca lucrari decente pe masura buzunarului nostru. Greu e sa vinzi aceste carti. Mult mai greu. Cei de la Tritonic mi-au spus