Piata de investitii imobiliare din Europa Centrala si de Est a inregistrat in 2006 un nou nivel record. Anul trecut aceasta piata, formata din Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, Romania, Rusia si Slovacia, a atras 3,9 miliarde de euro, reprezentand peste
Investitiile din ultimii 2,5 ani facute pe aceste piete reprezinta mai mult de 75% din 1990 incoace. Destinatiile predilecte ale investitorilor straini au fost in 2006 spatiile de birouri, cu 43% din volumul total, si segmentul de retail, din care 75% este reprezentat de mall-uri, conform unui studiu facut de CB Richard Ellis.
Statele care au aderat la UE in 2004, printre care Cehia, Polonia si Ungaria, ne ofera algoritmul de crestere a pietei imobiliare pe care l-ar putea urma si Romania.
Primul val: birourile si spatiile comerciale
Pietele imobiliare din statele aderate la UE in 2004 au intrat in anii e90 cu o rezerva limitata de spatii de birouri, care in cea mai mare parte apartineau statului sau companiilor de stat. Din 2000 pana azi rezerva de spatii de birouri a crescut de la peste 6,5 milioane mp la circa 15 milioane mp, in timp ce gradul de neocupare a scazut constant, de la un varf de 14% acum sapte ani la o medie de 6,3% in ziua de azi.
Din cele 14,3 miliarde de euro investite in acesti sapte ani in piata imobiliara din regiunea ECE, 43% au fost folosite in noi spatii de birouri, iar 40% in noi spatii comerciale, conform aceluiasi studiu CB Richard Ellis (CBRE). In Praga, de exemplu, boomul de pe piata birourilor din 2005, la un an dupa aderarea la UE, s-a tradus prin cresterea stocurilor de noi spatii de birouri cu peste 150.000 de metri patrati, nivel dublu fata de puterea de absorbtie a pietei, de aproape 80.000 de mp. Diferenta dintre cele doua a dus la un record al gradului de neocupare, de circa 17% din spatiul total, conform datelor unui s