Cota de zahăr a României negociată cu Uniunea Europeană ar putea fi redusă cu 12 la sută din cauza restructurărilor impuse tuturor ţărilor membre, de Comisia Europeană.
România a primit de la UE o cotă de aproximativ 109.000 tone de zahăr din sfeclă şi 329.636 tone de zahăr brut provenit din import. Consumul naţional este calculat la aproximativ 550.000 de tone anual. La sfârşitul anului trecut au fost repartizate cantităţile de zahăr ce pot fi prelucrate de fiecare fabrică.
Cu toate că producţia ţării noastre este sub necesarul intern, cota de zahăr a României negociată cu Uniunea Europeană ar putea fi redusă cu 12 la sută. Această reducere este strâns legată de modificările în domeniul politicii Comisiei Europene în domeniul zahărului. Oficialii de la Ministerul Agriculturii au trimis la Bruxelles un raport privind necesitatea menţinerii cotei actuale. În urma negocierilor, România a primit de la UE o cotă de aproximativ 109.000 tone de zahăr din sfeclă şi 329.636 tone de zahăr brut din trestie de zahăr. Plăţile directe de la UE pentru această cultură se ridică la 50 euro/ha, la care se adaugă 312 euro/ha, plata complementară din bugetul naţional.
Conform plăţilor directe pe suprafaţă care vor fi acordate în acest an, la cultura de sfeclă de zahăr, este posibil să se mai aloce încă o sumă de 60 euro/ha pentru atingerea nivelului de sprijin din 2006 şi un ajutor de stat de 50 RON/tona. La nivelul judeţului Mureş există două fabrici de zahăr care deţin titulatura de cotă, în valoare de 33.995 de tone de zahăr. "Această problemă a reducerii cotei este încă incertă. Comisia Europeană se va întâlni doar peste câteva zile pentru a discuta acest aspect, dar este posibil ca România să fie exclusă pentru că nu are producţie, cât are consum", a precizat Ioan Armenean, director al Zahăr Luduş.
Sorina SZAKACS
Cota de zahăr a României negociată