Datoriile sistemului sanitar catre furnizori se rostogo-lesc an de an. Nimeni nu opreste bulgarele, nici macar presedintele Bases-cu, altfel hipersensibil la banul public datorat "regilor asfaltului". Dat fiind ca HG-urile pe picior se dau numai pentru asfalt si betoa-ne, aspirina poate sa mai astepte. Datoriile pe care MS si CNAS le au catre furnizori se rostogolesc ca un bulgare, an de an. Nici un ministru nu a reusit sa-l opreasca. Nici chiar presedintele Basescu, altfel hipersensibil la banul public datorat "regilor asfaltului", nu s-a sinchisit de brambureala financiara din sistemul sanitar.
"Este un sistem care nu are respect pentru bani si, implicit, nu are respect pentru pacient. Sistemul medical romanesc pare a fi un sistem cu dispret pentru bani", declara in vara anului trecut presedintele Basescu, dupa ce a "batut" cateva spitale.
GAURA NEAGRA. Chiar asa stau lucrurile. Presedintele Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), Mihnea Ioan Grecu, estimeaza intre 600 si 700 de miliarde de lei vechi datoriile spitalelor la materiale sanitare acumulate intre 2004 si 2006. In octombrie anul trecut, reprezentantii AFPM s-au intalnit cu ministrul Nicolaescu cu scopul stabilirii unui calendar al achitarii sumelor pe care spitalele le au la materiale sanitare: fese, seringi, ace, tifon, reactivi etc. In topul datornicilor este Spitalul Clinic Fundeni, unitatea sanitara cea mai mare si cu cea mai dificila cazuistica din tara. In acelasi top se mai afla spitalele judetene Mures, Arges, Alba etc.
UIMIRE NEPUTINCIOASA. In toamna anului trecut, datoriile erau de aproximativ 1.000 de miliarde de lei vechi. Intalnirea cu ministrul Nicolaescu a fost buna la ceva: au fost efectuate cateva plati si datoriile au scazut la aproximativ 600-700 de miliarde de lei vechi. Cum spitalele nu au reusit sa-si achite datoriile, dand vina pe casele de asigur