Maturizarea pietei imobiliare i-a determinat pe dezvoltatori sa externalizeze administrarea proiectelor catre firme specializate, care au ajuns in Romania la afaceri de cateva milioane de euro.
Explozia proiectelor imobiliare din ultimul an a atras dupa sine o crestere importanta a unui numar mare de servicii conexe, cum ar fi companiile de consultanta imobiliara, birourile de arhitectura sau chiar si cabinetele de avocatura. In ultimii ani, businessul companiilor specializate in project management a luat amploare fiind utilizat tot mai mult si de catre dezvoltatorii romani. "Principalii clienti ai firmelor de project management erau dezvoltatorii si fondurile de investitii din strainatate. Ei activeaza de mai multa vreme in domeniu si au avut timp sa se convinga de beneficiile pe care le pot avea in proiectele lor, apeland la firme specializate. Intre timp, numarul dezvoltatorilor romani care apeleaza la firme de profil va creste, in principal in Bucuresti, dar si in provincie", spune Renate Kremer, directorul general al diviziei locale a companiei germane Drees & Sommer. Renate Kremer, 36 de ani, este de profesie arhitect si, pana in septembrie 2004, cand a decis sa vina la Drees & Sommer, a profesat in domeniu in Germania si Romania.
Businessul cu project management este destul de putin cunoscut pe piata imobiliara locala, sucursalele firmelor internationale fiind deseori nevoite sa apeleze la experienta specialistilor de la sediu pentru traininguri ale angajatilor locali sau chiar sa aduca personal de pe alte piete imobiliare mai dezvoltate. Dezvoltatorii apeleaza la servicii de project management, in general, doar pentru proiecte cu o valoare mai mare de 3 milioane de euro, pentru proiectele cu valori mai mici nefiind rentabila externalizarea acestor servicii.
Firmele de specialitate percep comisioane din valoarea totala a inve