Nemtii sunt cinstiti si nu isi denu-mesc produsul frisca, ci "crema ba-tuta". Importatorii insa nu se forma-lizeaza si exploateaza apetenta ro-manilor de a cumpara eticheta, si nu continutul. Pe cale de consecinta, ei traduc fix ce vor si ce le convine. CE BEM, CE MANCAM - "Frisca" din grasimi vegetale hidrogenate periculoase Pe langa gama mare de aditivi alimentari, produsul analizat mai are si o eticheta gresita. Modul de folosire si eticheta nutritionala nu sunt traduse in limba romana.
Frisca vegetala sterilizata tratata termic Turm are urmatoarele ingrediente pentru 100 g: "grasime vegetala hidrogenata, zahar, praf de zer, proteine din oua, emulgatori: E472b (esteri glicerici ai acidului lactic cu acizi grasi), E435 (monostearat de polioxietilena de sorbitan), E 475 (esteri poliglicerici ai acizilor grasi), E 471 (mono si digliceride ale acizilor grasi), E 433 (monooleat de polio-oxietilena de sorbitan), stabilizatiri: E 407 (caragenan), E 339 (fosfati de sodiu mono, di si trisodici), sare, aroma, colorant: beta-caroten E 160 e, agent de crestere: monoxid de diazot, praf de zer." De asemenea, eticheta specifica faptul ca "produsul nu este din lapte". Eticheta nutritionala si modul de folosire nu sunt traduse in limba romana.
ANALIZA. Produsul contine in principal grasimi vegetale hidrogenate, periculoase pentru sanatate pentru continutul ridicat de acizi grasi saturati trans, cunoscute a fi inalt aterogene, detaliaza specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Contine fosfati de sodiu care intervin in metabolismul calciului, impiedicand fixarea acestuia in oase, dar si sodiu care se adauga la consumul total de sare crescand periculos ingestia de sodiu. Acestea sunt contraindicate atat persoanelor sanatoase, dar si celor suferinde de hipertensiune si boli renale. De asemenea, contine si aditivi potential alergeni.
CONCLUZII.