Activitatea in zona s-ar putea incheia
Datoriile CNH - duble fata de cifra de afaceri
In ciuda faptului ca resursele miniere cunoscute din Valea Jiului ar putea face obiectul exploatarii cel putin inca un secol de acum incolo, incertitudinea fata de viitorul mineritului a pus stapanire pe intreaga zona. "Nu vom putea sti decat in primavara daca vor fi inchise activitatile din domeniul mineritului in Valea Jiului sau zona va ramane un centru de extractie de carbune. Iar solutia de a inchide minele lasa complet inchisa varianta de supravietuire a Vaii Jiului", a declarat ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian. Motivul - lipsa de rentabilitate in activitatea de extragere a huilei. Lucrurile sunt cu atat mai delicate cu cat, potrivit ministrului de resort, datoriile Companiei Nationale a Huilei sunt duble fata de cifra de afaceri anuala, iar compania se afla in imposibilitatea de a-si plati aceste datorii.
In acest sens, Vosganian sustine ca o parte a datoriilor CNH ar putea fi sterse de catre stat, asta dupa discutii intre Ministerul Economiei, Consiliul Concurentei si Ministerul Finantelor Publice.
Sume mari si vointa politica
Seful MEC sustine ca revitalizarea economica in zona Vaii Jiului presupune sume mari si o anumita vointa politica. "Aparent, fiecare tona de huila care se scoate inseamna si ceva subventie. Aceasta subventie este platita de toti romanii si toti romanii trebuie sa stie exact cat ne costa mineritul, ce semnificatie are mineritul, ce importanta economica are mineritul.
Noi in aceasta primavara trebuie sa luam o decizie tulburatoare: Valea Jiului continua sa fie un centru de extractie sau se va inchide", a declarat Vosganian, aflat intr-o vizita de lucru in zona amintita.
De asemenea, compania trebuie restructurata, prin alipirea la un complex energetic, asta in conditiil