Pana de curand se parea ca stratul de ozon, atat de mult incercat in ultimele decenii, incepe sa se insanatoseasca in urma eforturilor de a elimina utilizarea anumitor compusi chimici extrem de periculosi pentru mediu. Insa dezvoltarea rapida a economiilor din state precum China si India pare sa faca din lupta dusa in ultimii ani, un soi de “cooperativa a muncii in zadar”.
Numarul aparatelor de aer conditionat instalate in gospodariile din China si India a readus gaura din stratul de ozon la un nivel record, iar efectele pot fi devastatoare pe tot intinsul pamantului.
In urma cu patru luni, o serie de oameni de stiinta britanici au descoperit ca stratul de ozon a ajuns din nou la nivelul record atins in 2001. Principalii inamici ai ozonului sunt chimicalele folosite in aparatele de aer conditionat, spray-uri si alte tipuri de dispozitive de racire.
Rolul stratului de ozon este de a apara oamenii si vegetatia de radiatiile extrem de periculoase provenite de la soare, responsabile in principal de aparitia cancerului de piele.
Interzise in tarile din vestul Europei si Statele Unite, aparatele de aer conditionat ce folosesc pentru racire un produs chimic numit HFCF-22, sunt la mare moda in India si China, in special din cauza pretului de vanzare foarte mic.
“Am crezut intr-o vreme ca putem controla emisiile de HFCF-22 si nu trebuie sa ne mai facem griji in privinta lor. Ne-am inselat”, spune Joe Farman, cercetatorul care a descoperit gaura din ozon, avand o suprafata comparabila cu a Africii de Nord.
Problemele stratului de ozon au inceput odata cu utilizarea unui compus-clorofluorocarbonat-folosit in diversele sistemele de racire din trecut si care se pare ca a cauzat mult mai mult rau decat se crezuse initial.
Agentiile de mediu internationale sunt de parere ca refacerea ozonului va dura