Se inseala presedintele Romaniei? A comis el vreo eroare grava? La ambele intrebari raspunsul nu poate fi decit afirmativ. Traian Basescu se inseala opinind ca in Romania nu se poate constata existenta unei crize politice. Presedintele si-a motivat parerea, defininind criza politica drept consecinta unei disfunctionalitati institutionale.
Conform acestei definitii, criza se produce ori de cite ori institutiile publice nu mai functioneaza si nu se mai intrevede nici o solutie legala pentru remedierea situatiei.
In acest caz insa nici macar afacerea Watergate n-ar mai putea fi considerata criza politica. Fiindca in America inceputului anilor 70 toate puterile - executiva, legislativa si judecatoreasca, pentru a nu mai vorbi de incisiva presa americana - au continuat, formal, sa functioneze impecabil.
Ca, totusi, deraierea morala a lui Nixon in timpul celui de-al doilea sau mandat prezidential, a produs o criza politica, si inca una de proportii fara precedent pentru sistemul american, punindu-i in acut pericol democratia e un fapt general acceptat.
Explicatia divergentelor dintre Basescu si liderul PSD, bunaoara pe tema crize politice romanesti, a carei realitate primul o contesta, iar cel de-al doilea o reitereaza neobosit are mai multe explicatii. Una e de natura pur politica si reflecta pozitia diamteral opusa a taberelor pe care le reprezinta cei doi demnitari.
Cel dintiti, de centru-dreapta, se afla oficial la putere, celalalt, exponent al stingii, fiind, teoretic, in opozitie. Basescu pare sa creada ca are tot interesul sa constate functionalitatea institutiilor publice din tara pe care o conduce.
La polul opus, stinga se straduieste sa-si justifice si sa-si legitimeze dramatica optiune a suspendarii presedintelui, pe motive constitutionale imaginare, incercind sa-i atribuie lui Basescu vina p