Mai sint doar sase zile pina la expirarea ultimatumului dat de ministrul Mediului fabricii Sometra. La 1 martie, Sulfina Barbu a promis ca va inchide colosul poluator din Copsa Mica, daca nu se va conforma normelor impuse de protectia mediului. Intre timp, povestile tragice ale sutelor de copsaneni otraviti sistematic se pierd in fumul gros. Unul dintre ei este Vasile Popa, care a muncit 28 de ani in fabrica si sufera de saturnism cronic.
La 45 de ani, nu mai are nimic. Doar un sfat pentru tineri: sa fuga, cit mai departe de Copsa Mica. "Sa plece cit mai pot! Iar daca nu au unde lucra, sa nu se duca in nici un caz la Sometra. Si nici cei de acolo sa nu mai stea! Sa plece cit mai repede! Sint cursuri de recalificare, gasesc ei ceva. Iar fabrica s-o inchida odata, ca numai rau a facut", spune, minios, cel pe care destinul l-a lovit fara mila.
Cimitirul tineretii
Nea Vasile, asa cum il numesc vecinii, s-a angajat din tinerete la Sometra. Avea doar 18 ani si mare nevoie de un loc de munca sigur. "Ei aveau nevoie de forta de munca, iar noi, tineretul, de un loc de munca. Asa ca m-am angajat acolo, unde am lucrat timp de 28 de ani. Am inceput la sectia aglomerare II si tot de acolo am si iesit la pensie", povesteste nea Vasile.
Durerea i se simte in glas. Nu a agonisit, dupa o viata intreaga, decit saturnism cronic. Boala a inceput sa-si spuna cuvintul dupa 17 ani in fabrica. "Ma simteam rau si m-am dus la doctor. Doctorul specialist m-a supus analizelor DALE, specifice depistarii plumbului, zincului, cadmiului, care s-au depus, in timp, in singe. In urma acestor analize, am fost diagnosticat cu aceasta boala profesionala", explica barbatul.
Tratamente la sanatoriu
Majoritatea copsanenilor, fie ca au lucrat sau nu in fabrica, se intern