De anul acesta, stampila nu mai este obligatorie pe facturi.
In Uniunea Europeana, astfel de prevederi au fost eliminate de ani buni.
Romanii au scapat pentru prima data anul acesta de birocratia in ceea ce priveste facturile. Firmele pot sa-si tipareasca singure facturile, deci nu vor mai fi obligate sa le ridice de la Imprimeria Nationala.
Stampila se va practica in continuare pe contracte, desi avocatii sustin ca nu exista nicio lege care sa impuna acest lucru.
Codul Fiscal, intrat in vigoare in prima zi a lui 2007, defineste, preluand prevederile europene, ce trebuie sa contina o factura: date de identificare a cumparatorului, a vanzatorului, a operatiunii. Stampila nu se afla printre elementele obligatorii.
In trecut, regulile prevedeau ca fiecare factura sa fie stampilata si semnata. Culmea birocratiei: era necesara si seria de buletin a cumparatorului.
Cum prevederile privind bonurile fiscale nu erau incluse in Codul Fiscal, stampila este in continuare necesara pentru a deconta bonuri de benzina si de la restaurante.
Cu ani in urma fata de UE
Ceea ce pare o mare „usurare” in Romania este de fapt o situatie obisnuita in tarile din vestul Europei sau in Statele Unite. „In tarile din Europa de Vest si America de Nord, stampila nu e obligatorie de 20-30 de ani”, spune Petru Buzescu avocat din Baroul Bucuresti si cel de la New York.
Aici, daca ati fi cerut stampila pe o factura de la hotel sau de la cumparaturi, vanzatorii ar fi ridicat din sprancene fiindca existenta stampilei nu mai este obligatorie de ani buni. In Anglia, de exemplu, au trecut cinci-sase ani de cand a fost eliminata obligativitatea stampilelor.
La fel si in Statele Unite, unde nu este nicio problema ca o firma sa deconteze bunuri si servicii achizitionate pe internet, in conditiile in car