Senatorului Dan Claudiu Tănăsescu* i-a sărit muştarul pe cei care l-au acuzat de fraudă la urne, cînd a votat moţiunea împotriva Monicăi Macovei. Explicaţia senatorului: o dată a votat, a doua oară a simulat. A făcut o glumă, a pretins el. Am văzut de nu ştiu cîte ori la televizor cele două momente. Nu mi-am putut da seama cînd a glumit, dacă a glumit, Dan Claudiu Tănăsescu. Fiindcă nu se văd bilele picînd în cele două urne. Oricum numărul total al bilelor arată că a existat un vot în plus.
Senatorul spune că îl va da în judecată pe primarul Videanu, cel care l-a acuzat primul că ar fi votat de două ori, deoarece asta i-ar aduce prejudicii de imagine şi ca om politic şi la cabinetul său de doctor. Medicul generalist cu acest nume se plînge că, după această acuzaţie, îl ocolesc pacienţii. Dacă e adevărat că nu-l mai frecventează bolnavii, mi se pare firesc. O persoană care se joacă de-a votul în Parlament poate fi un glumeţ periculos. Poţi să ştii dacă nu se joacă şi de-a diagnosticul?
Deocamdată să admitem că Dan Claudiu Tănăsescu a făcut un banc. Ce fel de banc e însă acesta?
În cazul dat, simularea unei fraude e aproape imposibil de distins de frauda însăşi. Dacă senatorul peremist vrea să-l dea în judecată pe Adriean Videanu, cel care ar trebui să dovedească ceva e Tănăsescu însuşi. Anume, că o dată s-a prefăcut că votează. Videanu, ca toată lumea, a văzut că senatorul a făcut ceva ce părea o fraudă. Pe bună dreptate a semnalat acest lucru. Dacă senatorul ar fi fost surprins cu mîna vîrîtă în buzunarul cuiva, simulînd o hoţie, era mai simplu să spună că a făcut o glumă, fiindcă ar fi luat. Dar cu votul, a băgat, o dată sau de două ori, ceea ce e cu totul altceva. Dan Claudiu Tănăsescu a comis cel puţin un abuz, chiar şi în eventualitatea simulării. S-a dus de două ori la urne. Să ne imaginăm ce-ar fi dacă exemplul său va fi urmat şi de alţii.