foto: Andris Piebalgs/ HotNews.ro
Ieftinirea energiei este greu de realizat pe termen scurt, in lipsa unor investitii consistente, a declarat Andris Piebalgs, comisarul europen pentru energie, prezent vineri, 23 februarie, la Bucuresti. Statele Uniunii Europene trebuie sa realizeze investitii importante in domeniul energetic, dar acestea vor avea impact asupra pretului energiei doar pe termen mediu sau lung.
Cresterea consumului de energie se va intensifica in urmatorii 20 de ani:" De aceea, nu ne putem astepta ca pretul petrolului sa scada, astfel incat e necesar sa crestem investitiile in toate ariile sectorului energetic". Piebalgs a criticat si practica statelor europene de a utiliza o mare parte a veniturilor din vanzarea de petrol si gaze pentru subventii.
In plus, competitia din domeniul energetic romanesc este redusa, iar piata are nevoie de un grad mai ridicat de transparenta, a adaugat Piebalgs.
Tocmai din aceste motive, Uniunea Europeana a identificat trei zone in care trebuie sa-si concentreze eforturile: eficienta energetica, surse de energie regenerabila si investitii in tehnologia de profil, a concluzionat comisarul european.
Investitii de 3 miliarde de euro pana-n 2012
Investitiile Romaniei pentru mentenanta unitatilor de productie energetica va fi de 600 de milioane de euro numai in acest an, iar pana in 2012 volumul acestor investitii va fi de 3 miliarde de euro, potrivit lui Varujan Vosganian, prezent la conferinta sustinuta de Comisarul European pentru Energie, Andris Piebalgs.
Energia regenerabila
In acest moment, energia din surse regenerabile reprezinta circa 12-15% din productia totala de energie, a precizat Varujan Vosganian. Acest lucru se datoreaza faptului ca in acest volum a fost inclusa si energia hidro. Romania, ca si celelalte state europene, trebuie sa a