Cum s-a ajuns la situatia exploziva din iarna lui 1907, cine poarta vina, precum si despre unicitatea rascoalei din Romania in Europa inceputului de secol al XX-lea ne-a explicat academicianul Dan Berindei, un reputat specialist al perioadei.
Jurnalul National: Este rascoala din 1907 un fenomen singular in aceasta parte a Europei? Dan Berindei: Semnificativ este faptul ca rascoala din 1907 din Romania a fost cea mai puternica si mai ampla de acest tip in Europa la inceputul veacului al XX-lea. Evident ca probleme de acest tip existau peste tot, dar nu aveau acuitatea de la noi.
Dar si la vecinii nostri un procent semnificativ din populatie traia la tara. Sarbii erau practic un popor de tarani. Pretutindeni unde stapanirea otomana a fost directa nu a existat o nobilime mare proprietara de pamant, cum era boierimea de la noi. De aceea la bulgari, la sarbi nu exista mare latifundie, pentru ca neexistand nobilime, marea proprietate a fost otomana. Cand au devenit autonomi si apoi independeti, acest pamant a trecut in proprietatea statului sarb sau bulgar si s-a distribuit, au avut de unde sa dea. La ei nu existau mari proprietari funciari, ca la noi, si de aceea tranzitia a fost facila. Apoi e si o problema de fire. Bulgarul este prusacul Balcanilor, un om serios. Noi suntem mai destepti, mai inteligenti, dar nu avem acea staruinta in munca pe care ei au avut-o. Drept dovada, veneau si faceau gradinarie la noi. De la sfarsitul secolului al XVIII-lea au venit in valuri. Taranul nostru cultiva grau, porumb si atat. Bulgarul cultiva legume si castiga mai mult, pe suprafete mai mici. La noi, modernizarea a avut succes pe foarte multe planuri. Pe planul agrar a fost un esec.
Cine era responsabil pentru starea proasta a taranilor? A fost o vina a clasei politice din acea vreme care in general a stiut sa modernizeze foarte bine Romania, atunci s-a nascut