Geamia de langa gara veche(Foto: Replica de Constanta)
Autoritatile locale constantene nu au fost dintotdeauna de acord cu pastrarea in cele mai bune conditii a monumentelor musulmane, dat fiind vechile conflicte dintre Imperiul Otoman si Tarile Romane. Cu toate acestea, geamiile din Constanta au fost conservate corespunzator de-a lungul anilor, ele constituind un punct reprezentativ pentru municipiul nostru.
Un document din arhive care atesta importanta reastaurarii vechii geamii de langa gara veche, precum si a altor monumente reprezentative pentru municipiul Constanta este Memoriu relativ la conservarea monumentelor de piatra de talie si a constructiilor caracteristice din cuprinsul municipiului Constanta, document care dateaza din data de 24 aprilie 1942.
Vechea geamie a fost considerata intotdeauna o constructie caracteristica a orasului Constanta, fiind totodata si un monument de arta. Proportiile simple si elegante, materialul din care este construita in totalitate, mai exact piatra de talie, precum si anumite detalii ale miniaretului sunt elemente reprezentative ale stilului in care este construita.
In anul 1942, cand a fost facut memoriul respectiv, au existat unele mici probleme in ceea ce priveste renovarea acestei cladiri. Aceste probleme au fost legate de vechiul conflict intre romani si musulmani, conflict care, din fericire, a fost uitat de mult in momentul de fata.
In documentul din 1942 se argumenta faptul ca vechea geamie nu trebuie sub nici o forma daramata, monumentul reprezentand un element pitoresc de neinlocuit, care ofera un colorit local anume si o caracteristica aparte locului in care este amplasata.
„Geamia trebuieste in acest scop sa fie reaturata cat mai grabnic de catre Bas-Muftuatul Musulmanilor din Romania, cu sediul