Prima tentativa de a tranzactiona energie electrica la Bursa Romana de Marfuri a esuat, dupa ce cumparatorul Ennet Group si vanzatorul Inteltra SRL nu au reusit sa ajunga la un acord privind pretul de vanzare a energiei.
Succesul tranzactiilor cu electricitate pe Bursa Romana de Marfuri depinde de modul in care jucatorii din ringul bursier percep garantiile oferite de aceasta platforma. "Depinde de riscurile pe care le percep jucatorii la Bursa Romana de Marfuri. Daca riscurile de tranzactionare - de neplata a unei tranzactii incheiate - sunt mari, atunci, evident, jucatorii nu or sa vina", a declarat purtatorul de cuvant al Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei, Viorel Alicus, citat de NewsIn.
In cadrul primei sedinte de tranzactionare pe Piata energiei electrice a BRM, brokerul initiator, Ennet Grup SRL, a lansat ordine de cumparare pentru o cantitate de 87.840 MWh, banda 10 MWh, cu livrare in perioada 01.03.2007 – 29.02.2008. A existat un singur ofertant, societatea Inteltra, care a cerut pentru cei 10 MWh suma de 184 lei/Mwh si a acceptat, dupa negocieri, sa primeasca 179,5 lei/MWh, reducandu-si cererea cu 2,5%. Ennet voia sa cumpere initial energia cu 148 lei/MWh, iar in urma negocierii a acceptat cresterea pretului cu 7% pana la valoarea de 159 lei/MWh. "Desi ambele parti au negociat direct si au modificat oferta/cererea initiala, nu s-a ajuns la o valoare comuna, astfel incat nu a existat posibilitatea incheierii contractului bursier", transmite un comunicat al BRM.
Comunicatul BRM explica retinerea manifestata de potentialii furnizori si producatori de energie electrica de a participa la prima sedinta de tranzactionare in ringul bursier al BRM "din cauza interpretarii eronate a Ordinului 408/2006". Comunicatul mentioneaza ca BRM detine avizul favorabil emis de Autoritatea de Nationala de Reglementare in domeniul Energiei care perm