Medicii de la Centrul de Diagnostic si Tratament (CDT) tin cu dintii de reorganizarea unitatii prin infiintarea de cabinete individuale care le-ar permite sa castige dupa merit.
In schimb, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) incearca sa impuna crearea unei societati civile medicale, prin care medicii sa se gospodareasca in comun, dar sa si preia datoriile istorice ale institutiei.
Peste 30 de medici de la CDT au acceptat sa discute cu redactorii ZIUA de Cluj despre restructurarea institutiei, aratand ca au ajuns “la capatul puterilor”.
Ei sustin ca ASP le impune sa se reorganizeze ca societate civila medicala, in conditiile in care legea le acorda dreptul de a-si alege singuri forma de reorganizare. “Le cerem respectarea legii vizavi de reorganizare pe Legea nr. 124/1998 (medicii - n. red.) si Ordonanta nr. 83/2000 - serviciile publice conexe”, au declarat medicii.
Conform Ordonantei Guvernului nr. 124/1998, medicul este liber sa opteze pentru forma de organizare. Miza reorganizarii este, in ce-i priveste pe medici, functionarea in sistem privat din punctul de vedere al salarizarii, in timp ce pentru autoritatile sanitare aceasta se traduce prin mentinerea controlului asupra Centrului si acoperirea datoriilor unitatii.
Finantarea neperformantei si preluarea datoriilor
Intr-o societate civila medicala salarizarea este fie fixa, fie in procente din incasari, stabilite de catre Consiliul de Administratie.
De exemplu, daca un medic face 28 de consultatii, din banii incasati este obligat sa plateasca asistentele si celelalte cheltuieli, cum ar fi utilitatile, iar banii ramasi ii revin acestuia.
In schimb, daca alt medic face 5 consultatii pe luna, ceea ce inseamna ca nu va avea bani sufici