Documente:
Ghid - SoJust
(23.02.2007) PDF
Societatea pentru Justitie (SoJust), impreuna cu Fundatia Konrad Adenauer-Romania (KAS), a desfasurat in anul 2006 un proiect care are in vedere factorii de presiune si conflictele de interese din justitie. La intrebarea daca s-au exercitat presiuni asupra lor pentru a pronunta o anume solutie, 30% dintre magistrati au raspuns afirmativ.
Seminariile din cadrul acestui program au cautat sa localizeze si sa caute solutii pentru principalele probleme cu care justitia romana se confrunta:conflictele si presiunile externe.
Vineri, cele doua organizatii au anuntat inchiderea proiectului, ocazie cu care a fost lansat ghidul Factorii de presiune si conflictele de interese in justitie.
„Desi in Romania ultimilor ani toata lumea vorbeste de independenta justitiei, desi exista un organism constitutional - Consiliul Superior al Magistraturii - menit sa o apere, nici populatia si nici corpul judiciar nu este inca lamurit asupra semnificatiei si complexitatii acestor notiuni.
Mai mult, nu exista inca nicio dezbatere pe tema impartialitatii, care este o valoare superioara independentei”, arata SoJust.
Din acest motiv, ghidul porneste de la nevoia de a prezenta mai intai standardele internationale cu privire la aceste notiuni, luand ca punct de reper instrumentele si jurisprudenta internationala si incearca sa analizeze „factorii de presiune” si „conflictele de interese” ca elemente perturbatoare ale unui act de justitie independent si impartial, prin prisma normelor romanesti in materie.
Ghidul intocmit de SoJust cu sprijinul financiar al KAS este pus gratuit la dispozitie tuturor celor interesati, pe site-ul asociatiei - www.sojust.ro
Trei judecatori din zece au suportat presiuni pentru a pronunta o anume solutie
In ghid se ar