Cu exceptia PSD, coalitia antiprezidentiala cere insistent retragerea soldatilor romani din Irak. Subiectul, lansat de PNL anul trecut, a fost lasat in adormire dupa ce premierul a incercat sa forteze o decizie in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
Atunci, cativa ministri liberali din CSAT au votat impotriva propunerii PNL, printre ei si amicul politic si de afaceri al premierului, finantistul Sebastian Vladescu.
Partidul National Liberal a vrut sa-l oblige pe Traian Basescu, in vara trecuta, sa-si schimbe politica fata de axa Londra-Washington si sa retraga trupele din Irak jongland la limita legalitatii cu mecanismele statului, folosind pacaleala ca instrument de lucru, abuzand de parghiile puterii in propriul scop.
Astfel, dupa decizia luata de conducerea PNL privind rechemarea militarilor dislocati in Irak, ministrul Apararii de atunci, Teodor Atanasiu, s-a grabit sa trimita de la MApN telegrame ambasadelor statelor occidentale, prin care le anunta decizia liberalilor ca si cum aceasta ar fi fost decizia tarii.
O greseala intentionata, prin care PNL a pus sub semnul intrebarii seriozitatea politicii externe si de aparare, credibilitatea si loialitatea Romaniei fata de statele aliate, seriozitatea guvernului autohton.
Liberalii s-au folosit de armata fara scrupule si fara mustrari de constiinta in turnirul politic impotriva Palatului Cotroceni, ca si cum MApN ar fi fost un departament al PNL. Pragmatismul liberalilor a depasit insa limita prea laxa a regulilor politice autohtone, iar semnalele externe sugerau lipsa de maturitate a guvernantilor.
Acum, PNL revine cu tema retragerii militarilor din Irak, inspirat de hotararile Marii Britanii, Danemarcei si Letoniei. Nu e pentru prima data cand liberalii nu se arata prea originali si nici ultima data cand ar vrea sa traga pe sfoara audienta.
@N