Omul de afaceri romano-elvetian Octavian Ionescu a depus plangere penala la procurorul general al Romaniei impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu, acuzandu-l de incalcarea, cu buna stiinta, a Constitutiei, a legilor 18/1991 si 213/1998, in legatura cu statutul inalienabil al terenurilor si bunurilor din domeniul public. Ionescu sustine ca retrocedarea a zeci de mii de hectare de paduri pe Valea Prahovei, dar si restituirea unor castele precum Bran sau Peles, operate in baza Legii 247 din 2005, ar incalca prevederile articolului 136 din Constitutie, referitor la interdictia categorica a instrainarii bunurilor care apartin domeniului public al statului si al administratiilor locale. Altfel spus, acuza Ionescu, legea in baza carora s-au facut retrocedarile - chiar daca este una morala - incalca flagrant prevederile legii fundamentale, Constitutia.
Plangerea a fost inregistrata pe 9 februarie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind adresata procurorului general Laura Codruta Kovesi.
Octavian Ionescu il acuza pe Calin Popescu Tariceanu ca, "in calitatea de conducator si coordonator al Executivului (…), a organizat, supravegheat si controlat una dintre actiunile majore prin care s-au instrainat masiv bunuri care apartin domeniului public, de interes national si local". Ionescu mai spune in plangere ca aceste incalcari ale legilor ar fi "in cunostinta de cauza, dovedita prin insasi afirmatia, sub semnatura domniei sale, din expunerea de motive la o lege, aceea cu privire la retrocedari catre fostul Rege, respinsa de Curtea Constitutionala, astfel: "Conform prevederilor art. 11 din Legea 213/1998, bunurile aflate in domeniul public nu pot fi instrainate, nu pot fi supuse executarii silite si nu pot fi dobandite prin nici un mod de catre persoane fizice sau juridice".
Ionescu sustine ca "la aceasta actiune de instraina