Astazi e sarbatoarea romaneasca a iubirii, Dragobetele. Romanul e iar in dilema: Valentin sau Dragobete? Traditia noastra are radacina ei, bine hranita de lumea satului, iar povestile de dragoste de altadata sunt deosebite. Cititi despre obiceiurile populare de Dragobete, despre un potcovar, o mandra si multe altele... Stiuta de tot satuâ - Potcoava cu suflet din Tichilesti In ultima vreme, la fiecare sfarsit de februarie revine cu insistenta aceeasi dilema a romanului indragostit: Valentin sau Dragobete?
Sa fim mai occidentali sau sa pastram traditia cu radacina ei bine hranita de lumea satului si udata din cand in cand de cate un muzeu sau de cate un etnolog idealist care vede in traditiile romanesti identitate si identificare cu cei care nu mai sunt, cu stramosii al caror stil de viata incercam sa-l mai conectam la aparatele de supravietuire ale nostalgiei noastre de citadini la a doua generatie.
In fond cine este acest Dragobete care imparte luna februarie cu un sfant mai putin cunoscut la noi dar cu mare in voga in lumea americana? Sarbatorit la 24 februarie, zi consemnata in calendarul popular ca Ziua indragostitilor, fiind cunoscuta si sub denumirea de Cap de primavara, Dragobete, este mai ancorat in traditia zeilor antici ai dragostei - barbat chipes si navalnic, uneori reprezentat chiar de planta numita popular "Navalnic" cu multe proprietati terapeutice care fac aluzie la dragoste, un ,,zburator cu plete negre" care bantuie visele celor indragostiti, la inceput de primavara, cand natura insasi reinvie, ursul iese din barlog cautandu-si pereche, pasarile isi cauta cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria vietii renascute dupa tenebrele iernii celei sterpe.
LOGODNA. Entitate mitologica asemanatoare lui Cupidon, Dragobete se considera a face parte din multitudinea de zeitati pagane care populau spatiul balcanic si danubi