Foto: dsk-sanyo.com
Temeri majore in pietele financiare japoneze dupa ce fiscul de la Tokio a lansat o investigatie amanuntita in contabilitatea gigantului Sanyo, taxata vineri de bursa de la Tokyo cu o scadere a pretului actiunilor cu aproape 25%.
The Times se intreaba daca neregulile semnalate la compania de electronice ar putea fi un nou "caz Enron", date fiind numele principalilor actionari ai Sanyo, printre care se numara banca Goldman Sachs si Daiwa Securities. Dar ce a dat nastere acestui scenariu de cosmar?
[c:1:s]Conform unui reprezentant al companiei, citat de Reuters, autoritatile au demarat deja ancheta. The Times sustine ca neregulile cautate de Securities and Exchange Surveillance Commission (SESC) se refera la modul in care compania a inregistrat in contabilitate pierderile inregistrate de unele filiale in anul fiscal 2003-2004.
Conform presei japoneze, ar putea fi vorba despre o diferenta de 140 de miliarde de yeni intre pierderile reale si cele inregistrate in contabilitatea grupului Sanyo.
Investigatia ar putea duce nu numai la prabusirea increderii investitorilor in Sanyo, ci si la subminarea increderii in sistemul contabil traditional aplicat in Japonia. Citat de The Times, seful filialei japoneze al bancii BNP Paribas, a dat glas temerilor investitorilor: "Am avut deja probleme cu una dintre marile companii de audit. Acum - Sanyo.
Oamenii se vor intreba daca toate astea nu vor porni o avalansa de probleme care sa duca la un caz Enron japonez”.
Pana in acest moment, atat reprezentantii companiei, cat si cei ai SESC au refuzat sa comenteze informatiile aparute in presa. Foto: dsk-sanyo.com
Temeri majore in pietele financiare japoneze dupa ce fiscul de la Tokio a lansat o investigatie amanuntita in contabilitatea gigantului Sanyo, taxata vineri de bursa de la Tokyo cu o scad