Statul maghiar s-a implicat pe toate fronturile pentru "autonomizarea" invatamantului superior maghiar din Transilvania. In ultima perioada, diplomatii maghiari si politicienii la cel mai inalt nivel si-au dat cu parerea despre cum ar trebui sa functioneze Universitatea "Babes-Bolyai", fara a tine cont de principiul autonomiei universitare.
Chiar daca maghiarii ar fi oprimati in interiorul UBB, conform principiului autonomiei, solutia ar fi sa-si rezolve problemele in cadrul liniei maghiare din universitate si sa aiba o pozitie publica unitara. Este adevarat ca unificarea universitatilor "Babes" si "Bolyai" de catre comunisti a fost un act abuziv, mosit de insusi Ceausescu, dar acesta nu ar trebui rezolvat de Justitie?
Imixtiunile oficialilor statului ungar in problemele UBB sunt mai amenintatoare decat par la o prima vedere si pot fi calificate ca amestec grosolan in problemele interne ale Statului Roman, chiar daca cele doua tari fac mai nou parte din Uniunea Europeana.
In paralel cu presiunile la adresa UBB, Guvernul maghiar a decis sa investeasca peste trei milioane de euro in constructia unei noi cladiri pentru Universitatea "Sapientia", care sa adaposteasca Facultatea de Stiinte si Arte.
Conducerea facultatii a inceput deja demersurile pentru constructia unei cladiri noi pe Calea Turzii, care sa adaposteasca specializarile studii europene, stiinta mediului si foto-cinematografie. Investitia guvernului vecin in "Sapientia" este, fara doar si poate, una... inteleapta. Desi nu banii sau lipsa de dotari ar fi problema principala a invatamantului in limba maghiara din Romania.
Granitele intre cele doua state au fost sterse si nu altceva decat intentii electorale malitioase stau la baza unor probleme atat de furibund ridicate de reprezentantii statului ungar sau ai etniei maghiare din Romania. Galceava creata in jurul UBB sau a consultarilor