Romania a participat pentru prima oara la BioFach din Nürnberg (15-18 februarie), cea mai mare expozitie internationala de produse ecologice din lume. Au expus 2.566 de expozanti din 116 tari. 34% din vizitatori au venit din strainatate, prioritar din Austria, Italia, Olanda, Polonia, Franta, Elvetia, Marea Britanie, Spania, dar si din Asia, Africa si America Latina.
In tarile Uniunii Europene, cererea de alimente ecologice - fara pesticide, conservanti, coloranti si aditivi chimici - este in plina expansiune. Principala cauza o constituie scaderea sigurantei alimentare din ultimii 10-15 ani, scandalurile tinandu-se lant. Astfel, numai anul trecut, in Germania au fost descoperite, printre altele, peste 600 tone de carne alterata cu etichete false, vanduta in supermarketuri, sau orez modificat genetic comercializat ilegal. La inceputul anului, mai multe ONG-uri au depus plangeri penale impotriva unor mari magazine care vand fructe si legume cu pesticide interzise si/sau in cantitati periculoase pentru sanatate. Informati de efectele negative asupra sanatatii, peste 55% din consumatorii germani afirma ca prefera sa plateasca produsele "curate" cu 10-40% mai scump fata de cele obisnuite. In 2006, germanii au cumparat "bio" de 4 miliarde de euro. In UE, vanzarile de alimente ecologice au atins 14 miliarde de euro (2005). Germania este cea mai importanta piata de desfacere (27%), urmata de Marea Britanie (17%), Franta (14%) si Italia (12%). Potrivit unui studiu realizat de Institutul EHI-Retail (Köln), pana in 2010 vanzarea de alimente ecologice se va dubla la 6% din cifra de afaceri a industriei alimentare.
In cele 9 pavilioane de la BioFach, cu o suprafata totala de 45.000 mp, afluenta a fost enorma. Daca tara gazda era prezenta cu 700 de firme, Italia - invitata de onoare - a batut toate recordurile: 450 de producatori au expus (si au oferit spre degustare!)