Nu doar Romania se poate “lauda” cu dispute aprige intre presedinte si premier care au facut inconjurul lumii. Mai sunt si alte state care au trecut prin crize politice asemanatoare care au daunat grav imaginii internationale. Printre tarile cu probleme se numara Ucraina, Liban si Franta. Cazul cu cea mai mare notorietate si care se aseamana foarte mult cu situatia din Romania a fost acela al presedintelui Ucrainei, Victor Iuscenko , care intai a fost partener “sudat” al Iuliei Timosenko, a numit-o prim-ministru, dar pe care la numai cateva luni a demis-o in direct la televiziunea nationala, acuzand-o de incompetenta.
"Esti o incompetenta!" Iulia Timosenko, figura centrala a manifestantilor de la Kiev de la sfarsitul anului 2004, demisa din functia de prim-ministru dupa numai cateva luni, de Iuscenko, controleaza o buna parte din retelele energetice ucrainene. Aceasta pozitie ii asigura un avantaj strategic in lupta pentru controlul puterii in raport cu un presedinte vulnerabil si ale carui prerogative au fost limitate de reforma constitutionala de dupa alegerile parlamentare de anul trecut. Asadar, colaborarea dintre cei doi nu a fost decat de conjunctura. Dupa ce si-au atins scopurile, s-au acuzat reciproc de incompetenta, interese ascunse si minciuna. Desi se afla in permanent conflict cu Guvernul, Iulia Timosenko ramane la ora actuala unul din cei mai influenti si respectati oameni politici.
Presedintele Libanului, acuzat de terorism
Presedintele libanez prosirian Emile Lahoud se razboieste constant cu guvernul condus de premierul prooccidental Fouad Siniora. Lahoud este considerat de unele state un sustinator al terorismului, pe cand Siniora este vazut ca un pacifist. Siniora este ajutat de puteri occidentale pentru a relansa economia Libanului, insa Lahoud si-a mobilizat sustinatorii si il acuza pe Siniora ca, din contra, el a saracit Liba