Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera costa 10% din PIB
Termocentrala Turceni, prejudiciata de sefi cu 5 mil. euro
Termocentralele Turceni, Rovinari si Isalnita risca sa fie inchise pana in 2010, din cauza problemelor de mediu, a declarat, vineri, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian.
"In Romania, costurile pentru reducerea emisiilor de sera sunt mult mai mari decat in restul Europei. Din acest motiv, am luat decizia politica de a privatiza complexurile energetice, pe carbune, si aici ma refer la Turceni, Rovinari si Isalnita. Acestea risca sa fie inchise pana in 2010 daca nu investesc masiv pentru rezolvarea problemelor de mediu", a spus Vosganian, citat de NewsIn.
Potrivit ministrului, este nevoie de cheltuirea a 10% din PIB pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in Romania, in timp ce in restul Europei costurile sunt mult mai mici, raportat la PIB.
"In UE, sunt necesare investitii de 2-3% din PIB pentru a atinge un procent de 20% pana in 2020 de utilizare a resurselor regenerabile si pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, insa aceste procente sunt valabile acum pentru ca mai tarziu, in urmatorii ani, investitiile vor creste pana la 25% din PIB", a spus, la randul sau, comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, in cadrul aceleiasi conferinte, sustinute la Bucuresti.
3 directori si 2 sefi de servicii, judecati de Tribunalul Gorj
Directia Nationala Anticoruptie a inceput, la data de 31 mai 2006, urmarirea penala fata de 15 dintre directorii si sefii de serviciu de la Complexul Energetic Turceni, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Cinci dintre acestia au fost trimisi in judecata, la data de 8 februarie a.c., de catre procurorii anticoruptie Targu Jiu. Este vorba despre directorul general N