Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului nu se va constitui parte civila in dosarul Rafo-Carom, ci va formula o actiune civila in acest sens, a declarat, in fata instantei, reprezentantul institutiei.
La termenul de vineri al procesului, judecat la Tribunalul Bucuresti, firmele implicate au cerut ridicarea sechestrului pe suma de 18 milioane de lei si inlocuirea cu sechestru pe proprietati evaluate la o suma de peste cinci ori mai mare.
De partea cealalta, procurorul de caz a cerut instantei sa respinga solicitarea, sustinand ca, la data de 23 iunie a anului trecut, sechestrul a fost ridicat partial, insa banii nu au fost folositi in scopul anuntat de acuzati. Ovidiu Tender a fost trimis in judecata in dosarul Rafo-Carom, alaturi de Marian Iancu, Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Gaurean si Bogdan Salajan, sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni economice.
Potrivit rechizitoriului, gruparea de criminalitate constituita de acestia urmarea obtinerea de fonduri financiare frauduloase a caror sursa urma a fi disimulata prin incheierea unor contracte comerciale nelegale. Infractiunile au vizat, pe de o parte, incheierea nelegala a unor contracte de cesiune de creanta si de garantie reala mobiliara in raport cu SC Carom SA Onesti, iar, pe de alta parte, relatiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucuresti, in raport cu SC Rafo SA Onesti.
Ancheta a inceput in 2003, cu audierea mai multor persoane implicate in relatiile comerciale si financiare derulate intre Rafo Onesti, Carom Onesti si alte societati, precum si functionari APAPS (actualul AVAS) si actionari ai VGB Impex SRL.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, in anul 2004 a fost abordata prioritar zona afacerilor cu petrol, monitorizarea procurorilor si structurilor politiei judiciare fiind orientata in principal spre Rafinariile Rafo, Ca