Un proiect desfasurat de Societatea pentru Justitie arata ca 30% dintre magistratii romani au avut de-a face cu presiuni si influente, pentru a pronunta o anumita solutie intr-un dosar. Agentia Na-tionala pentru Integritate ar reprezenta salvarea.
Societatea pentru Justitie (SoJust) si Fundatia Konrad Adenauer au desfasurat, de-a lungul anului 2006, un proiect care i-a pus fata in fata pe magistratii din sapte mari orase, in dezbateri privind factorii de presiune si conflictele de interese in justitie. In ghidul lansat la incheierea acestui proiect, 30% dintre magistratii participanti au raspuns afirmativ la intrebarea daca s-au exercitat presiuni asupra lor pentru a pronunta o anumita solutie. De asemenea, 70% dintre ei nu se considera suficient aparati de legislatie impotriva acestor presiuni, iar 45% considera conflictul de interese o problema acuta a sistemului judiciar.
"Desi in Romania ultimilor ani toata lumea vorbeste de independenta justitiei, desi exista un organism constitutional - Consiliul Superior al Magistraturii - menit a o apara, nici populatia si nici corpul judiciar nu sunt inca lamurite asupra semnificatiei si complexitatii acestor notiuni", a declarat presedintele SoJust, judecatorul Horatius Dumbrava, la incheierea proiectului. Factorii care induc presiuni asupra magistratilor au fost identificati atat in interiorul sistemului judiciar - proasta organizare, interpretarea gresita a reformei in justitie, dar mai ales in exterior - presiunile mass-media si ale politicienilor, prin declaratiile pe care acestia le fac in legatura cu diverse cauze sau legi.
In asteptarea ANI
O alta concluzie a SoJust este ca aceste probleme din sistemul judiciar nu apar bine definite in actele normative. "E inca nevoie de discutii, de transparenta si de interventii normative. Proiectul ANI aduce o rezolvare si o definire mult mai larga