A devenit deja un cliseu: cand amintesti de SUA, este inevitabil sa nu faci legatura cu asa-zisul „vis american“. Realitatea arata insa ca, din multe puncte de vedere, „visul american“ este mult mai amar decat cel european. In primul rand, obtinerea unui loc de munca in SUA este o misiune grea, care de multe ori se poate solda cu insuccese.
Se spune ca America este „tara tuturor posibilitatilor“, dar este si tara cu cel mai mare numar de imigranti si cu locuri de munca din ce in ce mai putine. Cine se aventureaza acum sa aleaga drumul SUA trebuie sa stie ca nu va avea o misiune usoara. Sa faci cariera acolo e cu mult mai greu decat in Europa.
Acest lucru este sustinut si de statisticile oficiale, care arata ca in ultimii ani in tarile europene s-au creat aproximativ 12 milioane de locuri de munca. Acest lucru s-a intamplat doar de la introducerea monedei unice europene, in ianuarie 1999.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca moneda europeana a reusit sa creeze mai multe locuri de munca decat numarul total al celor infiintate in Statele Unite ale Americii in aceeasi perioada.
Ce se cauta
Totusi, daca aceste argumente nu au reusit sa va convinga de faptul ca un loc de munca in America se gaseste destul de greu, trebuie sa stiti ca exista mai multe programe derulate sub patronajul Guvernului SUA, prin care se pot obtine contracte de munca in aceasta tara.
Unul dintre ele este programul H2B, initiat de Departamentul de Stat, prin care sunt oferite 250 de joburi in turism, constructii, gradinarit, gastronomie. Pentru sume cuprinse intre 7 si 12 dolari/ora, un roman poate lucra ca asistent vanzari, casier, receptioner, paznic, ospatar, patiser, bucatar etc.
Contractele sunt de sase pana la zece luni, iar aplicantii trebuie sa vorbeasca la nivel mediu englez