CANTARETUL CEL MAI CANTARET "Gica ne-a lasat adevarate comori muzicale. Pentru unii dintre noi sunt mai pretioase decat bratarile de aur pe care le-am recuperat", declara Horia Serbanescu.
Ce nu stie lumea� Prin 1945, Gica Petrescu a jucat si in⦠opereta! L-a intrepretat pe Bonny din "Silvia" lui Emeric Kalman. Succesul a fost imens, peste asteptari.
Pe atunci era obiceiul ca la premiera sa iasa la aplauze si compozitorul. Intr-o seara, publicul l-a cerut, intr-un vacarm ingrozitor, si pe compozitor. Dar de unde sa iasa Kalman? Se refugiase cu multi ani in urma in Statele Unite ale Americii.
In cele din urma, Gica Petrescu, exasperat de-a binelea de indaratnicia spectatorilor, l-a impins pur si simplu in fata cortinei pe un anume Carman, de la Hanul cu Tei. Un evreu care tocmai venise cu taraba lui portabila sa vanda la teatru ciorapi, matase, ata si alte maruntisuri.
JUDECATA. Gaselnita a prins. Si, astfel, Calman al nostru aparea in fiecare seara, primind cate 20 de lei ca sa se lase aplaudat langa Gica Petrescu. Aceasta poveste mai "traieste" datorita naratorului Horia Serbanescu. Marele nostru comic s-ar bucura daca, din cand in cand, i s-ar arata ca nu a intrat in categoria "valorilor" pe care s-a asternut praful indiferentei. Precizez ca am deschis aceasta paranteza tocmai pentru a nu a fi si el pedepsit cu⦠UITAREA. "Uneori, poate fara sa ne dam seama, condamnam fara judecata, aplicand pedeapsa cea mai fara mila din toate: UITAREA. Minunile tehnicii si goana dupa succesul rapid si banos ne-au facut sa calcam in picioare autenticitatea nemuritoare a adevaratei veselii romanesti.
Tezaurul muzical lasat de Gica Petrescu a fost, ramane si va fi al nostru in vecii vecilor. Nimeni nu ni-l poate lua. Cu ani in urma, tin minte ca l-am intrebat pe Gica Petrescu: «Iubitule, ai cantat zeci si zeci de cantece, care ti-e cel mai drag?Â