Cartofi la cuptor cu lamaie si patrunjel.
Ingrediente: 1 kg de cartofi taiati cubulete de 2 cm, 40 g margarina, 1 ceapa tocata, zeama si coaja rasa ale unei lamai, sare, piper, 2 fire de patrunjel verde, taiate marunt.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 185gr..
Se curata cartofii de coaja si se pun intr-o oala cu apa pe foc si cand dau in clocot, se lasa sa fiarba 3 minute pe flacara potrivita, dupa care se scurg bine.
Se topeste margarina intr-o cratita si se prajeste ceapa, pana ce devine sticloasa. Se adauga coaja si zeama de lamaie, patrunjelul tocat si se gusta de sare si piper.
Se pun si cartofii in cratita si se intorc - cu multa grija - cu o lingura de lemn, in asa fel incat sa fie toti acoperiti cu sos.
Se scot apoi intr-o forma de budinca ceva mai plata, se dau la cuptor si se lasa sa se rumeneasca si sa devina crocanti, aproximativ 50-60 de minute. Se servesc fierbinti. Atentie: cartofii se pot pregati cu o zi inainte, pana la penultimul punct.
Dovlecei prajiti
Ingrediente: 750 g dovlecei mici, 1 ceapa verde taiata marunt, 1 foaie de dafin, 1/4 lingurita nucsoara rasa, sare, piper negru macinat, 1/4 l apa, faina, ulei pentru prajit.
Mod de preparare:
Se curata dovleceii de coaja, se indeparteaza extremitatile si se taie bucati lungi de circa 5 cm. Se pun intr-un castron impreuna cu ceapa, foaia de dafin, nucsoara, sarea si piperul, se toarna peste ei apa si se lasa 30 de minute sa se inmoaie.
Se scurge apa, se zvanta bine dovleceii cu hartie absorbanta si se dau prin faina.
Se-ncinge uleiul intr-o cratita (tuci) si se prajesc dovleceii pana ce se rumenesc frumos. Se zvanta din nou si se servesc imediat (eventual se mai adauga putina sare).
Salata de sfecla rosie cu ceapa
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 500 g sfecla rosie fiarta, 3 lin