Se aplica dupa spalat.
Pielea obrazului are o componenta acida care dispare, dupa ce ne spalam sau ne demachiem. In principiu, cand epiderma e sanatoasa, ea se reface, dar procesul poate fi sprijinit simtitor cu ajutorul unor lotiuni tonice. Cine refuza folosirea cosmeticelor industriale poate sa recurga cu mult succes la otet de mere sau suc de lamaie diluate cu apa. Printre cele mai raspandite ape naturale de fata se afla sucul de castraveti sau de struguri. Intr-o reteta din secolul 15, este descris pe larg procedeul prepararii apei de fata cu castraveti, un "leac" pe care-l recomanda si unii medici dermatologi de astazi. Multe sucuri proaspete de legume si fructe au, si ele, valori acide. Foarte active in sensul acesta sunt lamaile, strugurii, capsunile, ananasul, gutuile, grepfruitul si marul. Puteti prepara oricand un suc proaspat din aceste fructe sau puteti sa le folositi chiar pulpa, frecandu-va cu ea pe obrazul bine curatat inainte. Dupa cateva minute, fata se spala cu apa calda.
Pe termen redus, infuziile, decoctul si tincturile de plante pot fi si ele intrebuintate. Substantele active pe care le contin isi activeaza efectul, atunci cand vin in contact cu apa sau cu alcoolul. Asupra diverselor plante ce se preteaza la o asemenea folosire vom reveni intr-un articol viitor, nu insa inainte de a lansa un avertisment: Atentie! Produsele cosmetice industriale, lotiuni si ape de fata, contin alcool pur (nediluat cu apa, asa cum cer retetele preparate acasa). Feriti-va de ele, indeparteaza grasimea obrazului prea radical. Numai intr-o forma mai blanda, cu alcool diluat, apa de fata isi indeplineste misiunea de improspatare a obrazului, de dezinfectare si astringenta.
Si mai exista o problema: noua din zece femei nu se sterg cu prosopul dupa ce aplica apa de fata, ci o lasa sa se zvante la aer. Greseala! Acest procedeu are o actiune cata